Inför demokrati i det nya landet!En journalist avstängdes från publicering under ett dygn. Hon fick ingen annan motivering än att hon publicerat två bilder. Inte vad som skulle vara felet med dem. Hon meddelas att nästa steg är att hon aldrig får publicera sig. Har det hänt i verkligheten, i Sverige?
Är detta sant?

Ja, det handlar om bilder som ingått i en kritisk granskning av ett ärende och som publicerats tidigare. Den som förbjöd henne var Facebook, som ju är som ett nytt slags samhälle och som agerar egenmäktigt. – Bestämmer sina egna regler som alla bara accepterar, och det kallas Frivilligt. Ja, frivilligt, kanske i någon mån just nu. Men i takt med att vi blir fler och fler på FB och mer och mer inflätade i den infrastruktur som kallas Facebook kommer det att bli allt svårare att ställa sig utanför och säga – Nej.

Och vem orkar läsa alla avtalstexter? Dessutom gäller Take it or leave it, Ingen diskussion…

I förstone kan det säkert låta rimligt att en privat social sajt som FB styr och tecknar avtal enligt principen take it or leave it.

Men:

Allt mer kopplas till Facebook. När en stor del av kommunikationen människor emellan sker där måste vi börja se en så enorm infrastruktur som Facbook som en viktig samhällsfunktion, i stil med gator och torg. Ju fler som kommer med och ju större del av ens kommunikation som sker via FB desto viktigare blir det att medborgarna i det samhället får vara med och bestämma.

För det kommer snart att vara så att om man skulle betraktas som obekväm av Facebook och avstängd blir man rökt, med begränsad möjlighet ha kontakt sina vänner, få inbjudningar och annat.

Är du blockerad på Facebook finns du inte.

Det är ungefär som om du inte skulle få röra dig på viktiga gator i verkliga livet. Sådant borde inte få beslutas utan rättsäkra regler.

Med närmare en miljard användare är Facebook som en stat utan territorium. Det är ett av världens största samhällen och en tidsfråga tills man är lika stort som Kina (1,3 miljarder invånare).

Och det handlar inte om att sälja någon enstaka vara utan om en infrastruktur, som kan komma att bli omöjligt att ställa sig utanför. Då är det inte rimligt att FB ska kunna fria sig genom att hänvisa till vanliga avtal.

När man tar på sig rollen att hantera en infrastruktur och personuppgifter för en stor del av jordens befolkning med beslutanderätt om vad som får yttras och egna former av sanktioner… till och med livstids avstängning;

Då krävs demokratiska regler, rösträtt, motiverade beslut, rätt att överklaga och annat som är självklarheter i ett rättsamhälle.

Det är hög tid att kräva demokrati i Facebooklandet!

Läs mer
http://faktoider.blogspot.se/2012/05/varnad-av-facebook.html

Enligt engelska Wikipedia; “As of May 2012, Facebook has over 900 million active users”

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *